WordPress nettside

WordPress er et av de mest brukte publiseringssystemene for web. Et publiseringssystem kalles ofte på engelsk for CMS (content management system) og WordPress er et slik CMS system.

Ønsker du en nettside, enten for å presentere deg selv på nett, eller for din organisasjonen eller din forskningsgruppe? Da kan en «WordPress nettside» være et alternativ.

Minner om at tjenesten kun tilbys for nettsider som ikke naturlig faller under «Eksternweben», som er UiB sin offisielle nettprofil. Dette er nettsider som faller under navnet rommet: www.uib.no.

Som eier av en nettside på w.uib.no får du en administratorkonto med mulighet for å legge til brukere selv og tildele disse forskjellige nivåer av rettigheter i din WordPress-instans. I tillegg har du mulighet til å velge blant forhåndsinstallerte temaer og tillegg (kalt på engelsk: “plugins”.)

Du kan benytte tradisjonelt «format» som presenterer innhold i omvendt kronologisk rekkefølge (altså nyeste innhold øverst), eventuelt velge å presentere innhold som forskjellige «sider» dersom du har mest statisk innhold.


Hva du får:

  • url på formen nettstedsnavn.w.uib.no.¹
  • 2GB lagerplass.²
  • Administratorkonto med mulighet for legge til brukere og tildele disse ansvar.
  • Valg mellom forskjellige installerte temaer og pluginer.

Hvordan:

For å opprette et nytt wordpress nettsted, finn søknadsskjema her:


En bruker på w.uib.no kan være både administrator og medlem av flere wordpress-nettsteder på samme tid. Det er altså ikke nødvendig å ha flere kontoer selv om du er aktiv i flere.
Dersom du ønsker å bli medlem av et eksisterende nettsted må du kontakte administrator av nettstedet. Det samme gjelder flytting av administratoransvar til andre brukere.

Avklaringer

Dersom en ønsker at personer uten UiB konto skal logge inn å bidra i publiseringen må disse få opprettet en egen UiB konto. All innlogging mot wordpress siter er fra nå av kun tilgjengelig via UiB Cisco VPN. For å få opprettet en slik konto så må en lage en sak på: https://hjelp.uib.no

Det er ikke mulig å benytte andre domenenavn enn de som slutter på .w.uib.no. Domenenavn uten .w.uib.no vil få problemer i forbindelse med ssl-sertifikater, og derfor opprettes ikke slike domenenavn lenger.

Alle wordpress-instanser blir tildelt en kvote på 2GB som standard.

Vi har et ønske om stabil og sikker drift av wordpress-løsningen, derfor er det ikke muligheter for:
– selv å installere temaer og tillegg (plugins)
– få installert temaer og tillegg som en selv har laget eller gjort endringer på

Tidligere var det mulig å endre navnet på en allerede eksisterende wordpress site. Dette er ikke mulig lenger. Dersom en ønsker å endre navnet på wordpress siten sin, må en opprette en ny wordpress site med det nye navnet og så eksportere/importere innholdet fra den gamle. Grunnen til dette er utfordringer med caching i løsningen samt at Google ikke får med seg navneskifte endringen.

Vi installerer kun plugins fra wordpress.org. PRO versjoner krever manuell oppfølging ved nye versjoner, og dette blir ikke tilbudt lenger.
Allerede installerte plugins vil bli fortløpende oppgradert når det kommer oppdateringer.
Plugins som feiler etter oppgradering, eller ved oppgradering av hovedsystemet, vil bli avinstallert uten varsel.
Plugins har som regel en ranking og vurdering i forhold til hvordan fungerer med gjeldende versjon. Dersom det er punkter som kan indikerer at pluginen er ustabil eller ikke virker med gjeldende versjon av installert wordpress, så vil ikke pluginen bli installert.
Utdaterte plugins som ikke lenger blir vedlikehold av leverandør, kan bli fjernet uten varsel.

Vi har dessverre ikke kapasitet til å hjelpe til med hvordan en bruker WordPress og bruk og feilsøking i plugins/tema. Her må vi henvise til wordpress.org og søk på internett. Det finnes mye informasjon, og en skal finne svar på det meste ved å lete på nett.

Noen etterspør SSH tilgang til serveren og superadmin rettigheter. Løsningen vi tilbyr er en multisite WordPress med over 800 siter og rundt 1500 brukere. Det er kun driftspersoner som får SSH tilgang til serveren.